Vijf redenen waarom een goede band met grootouders belangrijk is voor je kind

In veel gezinnen spelen de grootouders een belangrijke rol. Voor ouders is het fijn om te weten dat ze bijvoorbeeld voor advies altijd terecht kunnen bij opa en/of oma. Maar ook dat opa en oma onvoorwaardelijk van hun kleinkinderen houden en er altijd voor ze zullen zijn. Ook voor de ontwikkeling van het kind zelf is het belangrijk om een opa en/of oma te hebben. En wel om de volgende vijf redenen:

  1. Ze maken je kind gelukkig en andersom

Een positieve relatie tussen grootouders en kleinkinderen verkleint de kans op depressieve gevoelens. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Boston. Opa’s en oma’s vergroten hun wereldbeeld door de tijd die zij met hun kleinkinderen doorbrengen. Ze genieten van de tijd samen en leren ook nieuwe dingen van hun kleinkinderen. Anderzijds geven zij hun kleinkinderen levenservaring mee door de verhalen die ze vertellen. Wanneer de kleinkinderen ouder worden, zullen ze (sommige van) deze levenslessen zelf toepassen waardoor ook zij weer gelukkiger worden.

  1. Ze creëren een veilige basis

Er bestaan verschillende situaties waarin een kind zich onveilig kan voelen. Zo kan het kind worden gepest, maar het kind kan ook thuis geen veilige basis hebben doordat bijvoorbeeld de ouders gaan scheiden. Grootouders kunnen dan een veilige basis bieden door een luisterend oor te bieden en er altijd te zijn voor het kind. Dit vergroot het emotioneel welzijn van het kind en verkleint de kans op aanpassingsproblemen.

  1. Ze beïnvloeden het gedrag van kind op een positieve manier

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Oxford, vertonen kinderen die een goede band hebben met hun grootouder(s) minder vaak gedragsproblemen of emotionele uitbarstingen.

  1. Ze vergroten de wereld van je kind

Wanneer een kind vaak bij opa en/of oma thuis komt zien ze ook hoe het er in andere huishoudens aan toe gaat. Ook doen zij met opa en oma vaak andere dingen dan met hun ouders en dit vergroot hun wereld. Daarnaast is verlatingsangst iets waar bijna elk kind mee te maken krijgt. Opa en oma kunnen dan een grote rol spelen in het leerproces dat het oké is om ergens anders te zijn, zonder papa en mama in de buurt. “Het huis van opa en oma is de perfecte plek voor kinderen om te ontdekken dat ze ook geliefd en veilig zijn op een andere plek dan thuis,” zegt Haley Burress, schrijfster gespecialiseerd in opvoedkundige onderwerpen.

  1. Ze geven je kind alle aandacht

Ouders hebben vaak een druk leven en de dagen vliegen voorbij. Er moet worden gewerkt, schoongemaakt en gegeten en daarnaast willen zij ook nog wat tijd overhouden voor zichzelf. De meeste opa’s en oma’s zijn op het punt dat hun leven in rustiger vaarwater komt, doordat zij bijvoorbeeld met pensioen gaan. Hierdoor staan ze relaxter in het leven en hebben ze alle tijd om je kind hun onverdeelde aandacht te geven. Ze genieten optimaal van de kleinkinderen en zij ook van hen.

Niet elk kind heeft of spreekt zijn grootouder(s) en niet elke grootouder heeft of ziet het/de kleinkind(eren). Wil je, om welke reden dan ook, in contact komen met wens grootouder(s) of wens kleinkind(eren)? Plaats een oproep op ik zoek wensgrootouders of ik zoek wenskleinkinderen en misschien vinden jullie elkaar hier!

Bron: Purewow foto’s: Shutterstock